Hlamidija

 

Hlamidija: dugoročne posledice

Infekcija hlamidijom u ranoj fazi možda neće uzrokovati nikakve simptome, ali to ne znači da ne utiče na vaše zdravlje. Hlamidija može imati dugoročne posledice i na muškarce i na žene.

Posledice za žene koje nisu trudne:

Za žene, jedna od najozboljnijih mogućih posledica hlamidije je zapaljenje karlice ili zapaljenje male karlice, kako ga takođe zovu. Do njega dolazi kada bakterijska infekcija, kao što je npr. hlamidija, uđe u reproduktivni trakt. Materica, kanali materice (falopijevi kanalići) i okolni region mogu postati otečeni, zagnojeni pa čak mogu ostati i ogrebotine (ožiljci). Iako, zapaljenje karlice može biti lečeno antibioticima i lekovima koji deluju anti-zapaljenski, i operacija može biti neophodna.
Zapaljenje karlice je jedan od vodećih uzroka steriliteta koji se može sprečiti, u svetu. Svaka epizoda ove bolesti povećava rizik da žena ostane neplodna. Takođe se povezuje sa ektopičnom trudnoćom (vanmaterična trudnoća), hroničnim bolom u karlici, čak i smrću. Na sreću, najozbiljnije komplikacije usled zapaljenja karlice je u velikoj meri moguće sprečiti ako se žene regularno testiraju i ako, kada se utvrdi prisustvo bakterije, preduzimaju lečenje hlamidije ili ostalih bakterijskih infekcija.

Posledice po trudnice

Ako je žena sa nelečenom hlamidijom ostala u drugom stanju, to takođe pogađa i zdravlje bebe. Hlamidija je povezana sa prevremenim porođajem. Ovde se pod prevremenim porođajem podrazumeva porođaj pre nego što je beba potpuno razvijena. Ovo može ostaviti dugoročne posledice na zdravlje deteta. Hlamidija u trudnoći se takođe povezuje sa infekcijom oka kod novorođenčeta i upalom pluća. Širom sveta, infekcija oka hlamidijom je jedan od vodećih uzroka slepila koje se može sprečiti.

Posledice za muškarce:
Nelečena hlamidija kod muškaraca je takođe problematična. Ona može voditi do stanja koje se naziva epididimitis – infekcija kanalića u testisima u kojima sprema sazreva. Sa epididimitisom, muškarci mogu iskusiti atrofiju ili skupljanje inficiranog testisa. Mogu takođe dobiti čireve ili rane ispunjene gnojem u svom skrotumu. Konačno, kao i kod žena, ako se hlamidija ne leči, može odvesti u neplodnost.